Εμφάνιση Περιεχομένου Ιστού Εμφάνιση Περιεχομένου Ιστού

 

 

ΚΕΚ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ - ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Έγκριση χρηματοδότησης του  «ΚΕΚ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» από  το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα MED με θέμα την προώθηση  της Γαστρονομικής Κληρονομιάς στο Μεσογειακό Χώρο.

 Εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση από την Κοινή Τεχνική Γραμματεία του προγράμματος «Μεσογειακός  Χώρος- MED», η πρόταση MEDFEST στην οποία συμμετέχει το ΚΕΚ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ως εταίρος.  Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 2.218.473,66 ευρώ   εκ των οποίων 205.892,00 ευρώ αντιστοιχούν στο ΚΕΚ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.  Ο τίτλος της πρότασης που εγκρίθηκε είναι «MED Culinary heritage experiences: how to create sustainable tourist destinations –Γαστρονομική Κληρονομιά στο Μεσογειακό Χώρο: πώς θα  δημιουργηθούν αειφόροι τουριστικοί προορισμοί» και ακρωνύμιο MEDFEST. 

 Στόχοι του Προγράμματος / Πρόβλημα στο οποίο ανταποκρίνεται

Οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες για την προώθηση της  γαστρονομικής κληρονομιάς  στα κράτη του Μεσογειακού Χώρου είναι διάσπαρτες και ασύνδετες μέσω πρωτοβουλιών σε επίπεδο πολιτικής βούλησης ή αγοράς.  Στην περιοχή της Μεσογείου δεν υπάρχουν κοινές πρακτικές για την ενσωμάτωση της γαστρονομικής κληρονομιάς στον σχεδιασμό της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης.  Το πρόγραμμα MEDFEST αντιμετωπίζει την πρόκληση της διαφοροποίησης των παραδοσιακών τουριστικών προορισμών «ήλιος και θάλασσα», με νέες και βιώσιμες εμπειρίες με βάση τα προϊόντα και την πλούσια και διάσημη γαστρονομική κληρονομιά στα κράτη του Μεσογειακού χώρου.

Στόχος του προγράμματος MEDFEST είναι να δημιουργηθούν εργαλεία και όργανα για το σχεδιασμό νέων βιώσιμων εμπειριών, οι οποίες θα προσφερθούν στους επισκέπτες.  Το πρόγραμμα MEDFEST έχει σαν κύριο στόχο να βελτιώσει τις υπάρχουσες στρατηγικές για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη μέσω του παραδοσιακού μικρής κλίμακας γαστρονομικού τομέα του Μεσογειακού Χώρου.  Οι ομάδες – στόχοι του MEDFEST είναι επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα, το ευρύ κοινό, οργανώσεις άμεσα σχετιζόμενες με τον αειφόρο τουρισμό, εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης και ερευνητικά ινστιτούτα, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, εθνικές αρχές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου παραγωγής αγροτικών προϊόντων και πάροχοι υπηρεσιών γαστρονομικού τουρισμού.  Το πρόγραμμα MEDFEST έχει τριετή διάρκεια υλοποίησης.

Μέσω του MEDFEST θα:

·         Δημιουργηθούν εργαλεία για την βελτίωση της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης χρησιμοποιώντας την γαστρονομική κληρονομιά ως πόρο

·         Δημιουργηθούν οκτώ νέοι αειφόροι τουριστικοί προορισμοί στη Μεσογειακή Λεκάνη

·         Αναπτυχθεί μια κοινή διακρατική στρατηγική για τη διαχείριση και τον σχεδιασμό του γαστρονομικού τουρισμού στη Μεσογειακή Λεκάνη.

 

Το πρόγραμμα MEDFEST θα συμβάλλει στη:

·         Διαφοροποίηση του τουριστικού τομέα από την άποψη των προϊόντων και την εποχικότητα της

·         Ανάπτυξη του τουρισμού στην παράκτια ενδοχώρα

·         Διαφύλαξη γαστρονομικής κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές.

 Αρχηγός εταίρος του προγράμματος είναι το Ερευνητικό Κέντρο της Σλοβένικης Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και λοιποί εταίροι  εκτός από το ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου είναι: Η Αναπτυξιακή Ένωση της Ούμπρια από την Ιταλία, το Πολυτεχνείο Purpan από τη Γαλλία, το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, η Ένωση In Loco από την Πορτογαλία, η Εταιρεία για την Αγροτική Ανάπτυξη της  Ίστρια από την Κροατία και το Δίκτυο Θεματικών Κέντρων Τρόοδος από την Κύπρο.  Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ως συνεργαζόμενοι εταίροι χωρίς προϋπολογισμό άλλοι 11 φορείς.  Εκ μέρους του ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου συμμετέχουν ως συνεργαζόμενοι φορείς χωρίς προϋπολογισμό   το ΤΕΙ Κρήτης και το ΙΤΕ.  

Η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας μεταξύ 29-30 Νοεμβρίου όπου συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για την ομαλή υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος.  Το ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου εκπροσώπησαν στη συνάντηση δύο υπηρεσιακά στελέχη τα οποία θα αναλάβουν τη διαχείριση και υλοποίηση του προγράμματος.   

 

21
Μαρ
2017
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Γειώσεις κτιρίων και εγκαταστάσεων κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384»: Όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την εφαρμογή των κανονισμών και των νομοθετικών απαιτήσεων κατά την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση όλων των συστημάτων γεί... Περισσότερα
20
Μαρ
2017
Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου για την ΑΕΠΙ: Διευκρινίσεις για τη λειτουργία της ΑΕΠΙ και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων απέναντί της, ζητείο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης με επιστολή του προς τον Γενικό Γρ... Περισσότερα
17
Μαρ
2017
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ: Συνάντηση καθοριστικής σημασίας, για την περεταίρω συνεργασία στη δημιουργία Καταδυτικών Πάρκων στα βόρεια παράλια του Νομού Ηρακλείου είχε σήμερα η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου με τους Δημάρχους... Περισσότερα
17
Μαρ
2017
Μεγάλη συμμετοχή στον πρώτο κύκλο σπουδών του Κέντρου Καινοτόμας Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας...: Με τη συμμετοχή 20 νέων αγροτών από την ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Καινοτόμας Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικ... Περισσότερα
16
Μαρ
2017
Την 1η Απριλίου στο ΔΕΚK το 6ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ...: Νέα ώθηση στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην Κρήτη αναμένεται να δώσει και φέτος το «ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΑ... Περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ