• 02/07/2024

Ομιλία Προέδρου Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλη Αλιφιεράκη κατά την κεντρική εκδήλωση για τα 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ομιλία Προέδρου Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλη Αλιφιεράκη κατά την κεντρική εκδήλωση για τα 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Φίλες και Φίλοι Επιχειρηματίες,  

Κυρίες και κύριοι

Σας καλωσορίζω όλους στην σημερινή εκδήλωση για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση  του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Ξεχωριστά, καλωσορίζω έναν – έναν τους συναδέλφους προέδρους των ελληνικών επιμελητηρίων που μας κάνουν την τιμή και βρίσκονται μαζί μας σήμερα, αυτή την γιορτινή ημέρα για το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Φέτος είναι μια χρονιά ορόσημο για το Επιμελητήριό μας.

Φέτος, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της Κρήτης, συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

Το 1924 ξεκίνησε μια διαδρομή που φέτος συμπληρώνει έναν ολόκληρο αιώνα.

Έναν αιώνα, μέσα σε μια πολυτάραχη ιστορική πορεία, πολέμων, κρίσεων και αγώνων.

Το 1924, στο ξεκίνημα αυτής της δύσκολης αλλά αναγεννητικής πορείας, φωτισμένοι επιχειρηματίες του Ηρακλείου, ανέλαβαν την ίδρυση του Επιμελητηρίου.  

Το 1924 γεννήθηκε ένα φορέας που  - επιτρέψτε μου να περιαυτολογήσω- στα χρόνια που ακολούθησαν, με τη δράση του και με τις πρωτοβουλίες του απέναντι στην Πολιτεία, συνέβαλε, αποφασιστικά, στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων και την προώθηση λύσεων, επωφελών για την εθνική οικονομία.

Από τα πρώτα του βήματα, ήδη κατά την πρώτη δεκαετία από την ίδρυσή του και κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, το Επιμελητήριο Ηρακλείου διαχειρίστηκε κρίσιμα για τότε, ζητήματα της τοπικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα ο δανεισμός από τις τράπεζες προς τις τοπικές επιχειρήσεις, ή η προστασία της αγροτικής παραγωγής με παρεμβάσεις υπέρ των παραγωγών. Ή ακόμα με πρωτοβουλίες που ανέπτυξε για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από τα  μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Η ενεργός παρουσία του Επιμελητήριου Ηρακλείου δεν διακόπηκε ούτε στις σκοτεινές εποχές στην περίοδο της κατοχής και τα χρόνια μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Παρά τις ανυπέρβλητες σχεδόν δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, τόσο οι διοικήσεις όσο και το υπαλληλικό προσωπικό έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους, δίνοντας ένα χειροπιαστό και συγχρόνως σεμνό παράδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και φιλοπατρίας.

Μάλιστα εκείνα τα δύσκολα χρόνια, από το 1948 έως το 1950, υλοποιήθηκαν δύο μεγάλα ορόσημα για το φορέα μας: η  ίδρυση και λειτουργία των Τεχνικών Σχολών και η ανέγερση του επιμελητηριακού Μεγάρου, που βρισκόμαστε σήμερα.

 

Αυτό κάνει το Επιμελητήριο, άλλωστε, εδώ και 100 χρόνια, προσαρμόζοντας το τιμόνι του στις απαιτήσεις των καιρών.

Κρατώντας γερό το σκαρί του και σταθερή την πλεύση του στις τρικυμίες.  

Ανοίγοντας πανιά σε νέες θάλασσες όταν οι συνθήκες το ευνοούν.

 

Πρόκειται τελικά για μία παράδοση που διαφυλάσσεται και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

Ειδικά το δεύτερο μισό αυτής της εκατονταετίας, όταν οι συγκυρίες έγιναν ευνοϊκότερες, μετά τη Μεταπολίτευση και με την είσοδο της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, πραγματικά άνοιξε πανιά και διέγραψε μια ξέφρενη πορεία προς τα εμπρός.

Το 1988 πραγματοποιείται η συγχώνευση του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με το Επαγγελματικό-Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ηρακλείου το οποίο είχε αποχωρήσει το 1934 και ο ενιαίος πλέον, φορέας (που μετονομάζεται από τότε σε Επιμελητήριο Ηρακλείου), γίνεται πιο εύρωστος οικονομικά και πιο δυνατός.

Μέσα σε λίγα χρόνια το Επιμελητήριο γίνεται πρωτοπόρο της ψηφιακής μετάβασης όχι μόνο σε επίπεδο Κρήτης μα και εθνικά. Εντοπίζει την ανάγκη για εκπαίδευση και ενημέρωση των τοπικών επιχειρήσεων, και η κατάρτιση, η εκπαίδευση των μελών, η διοργάνωση συνέδριων κι εκδηλώσεων γίνονται καθημερινότητα. Η εξωστρέφεια του Επιμελητηρίου, μέσα σε λίγα χρόνια, γίνεται μια από τις πιο συχνές δραστηριότητες και η συνεργασία και η συν-λειτουργία με άλλους Επιμελητηριακούς και παραγωγικούς θεσμούς που λειτουργούν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό υιοθετείται ως φιλοσοφία του φορέα.

Ο συγκρητισμός γίνεται πράξη από πολύ νωρίς και οι πρωτοβουλίες μας υπηρετούν έναν σταθερό σκοπό: την πρόοδο και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μελών και της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Έτσι, όταν παρέστη ανάγκη, όταν πια η Ελλάδα ήταν μέλος της της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Επιμελητήριο Ηρακλείου ιδρύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο  την εξωστρέφειά των μελών του. Για το διαχρονικό πρόβλημα της δυσκολίας πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδοτικούς πόρους, το Επιμελητήριο απαντά το 1993, με την ίδρυση της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, η οποία, τα πρώτα χρόνια της, στεγάζεται στο Μέγαρό του.

Οι τεχνολογίες και η τεχνογνωσία στο εξωτερικό τρέχουν, η οργάνωση και αναδιάρθρωση των λειτουργιών του είναι αναγκαία, όσο και η στήριξη προς τις επιχειρήσεις. Έτσι, το 1997 με το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ιδρύει την Αναπτυξιακή Κρήτης, ως Ενδιάμεσο Φορέας Διαχείρισης Έργων.

Καθώς εισερχόμαστε στη δεύτερη χιλιετία, οι δράσεις του Επιμελητηρίου αναπτύσσονται και διευρύνονται όλο και περισσότερο, και νέοι ορίζοντες ανοίγονται. Το 2000 εγκαινιάζεται το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης με τη συμβολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και το 2001 οι Τεχνικές Σχολές μετεξελίσσονται και πιστοποιούνται ως Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και ο ρόλος τους αναβαθμίζεται. Μέσα στα χρόνια που έπονται το συγκρότημα στη Νέα Αλικαρνασσό ανακαινίζεται και προστίθενται νέες αίθουσες και ειδικότητες. Tο 2003 το Επιμελητήριο ιδρύει το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κρήτης με στόχο την εξατομικευμένη στήριξη των Κρητικών Επιχειρήσεων.

Αυτή η παράδοση που ανέφερα προηγουμένως, μεταλαμπαδεύεται και γίνεται πράξη ξανά και ξανά.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, μετατοπίσαμε το βάρος του θεματολογίου από τα τετριμμένα, σε νέες προτεραιότητές όπως η Βιώσιμη Ανάπτυξη  -  και με το βλέμμα στραμμένο προς ένα μέλλον όπου η καινοτομία, η βιωσιμότητα και η συνεργατική ανάπτυξη αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της ανάπτυξης της Κρήτης. Με έμφαση στη συνύφανση της ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, με καινοτόμες τουριστικές στρατηγικές και στην αξιοποίηση των γεωργικών και φυσικών πόρων με τρόπους που υπόσχονται διαρκή ευημερία.

Έτσι το 2012 ξεκινάει το Παγκρήτιο Φόρουμ. Το Επιμελητήριο Ηρακλείου κάνει ένα από τα πιο σημαντικά βήματα συνδέοντας έμπρακτα τον τουριστικό με τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης. Η τεράστια επιτυχία του θεσμού φέρνει παγκόσμιες διακρίσεις στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Πλέον το Παγκρήτιο Φόρουμ πραγματοποιείται και στην Αθήνα με χιλιάδες συμμετέχοντες, ανοίγοντας νέες αγορές στους τοπικούς παραγωγούς. Φέρνοντας κοντά, παραγωγούς με κανάλια διανομής των αγροδιατροφικών προϊόντων και τους ανθρώπους του τουρισμού, όχι μόνο εξασφαλίζεται η διάθεση της τοπικής παραγωγής, αλλά ενισχύεται ποιοτικά, η ανταγωνιστικότητα και των δύο τομέων και συμπαρασύρονται  και άλλοι κλάδοι της τοπικής οικονομίας. Η ουσιαστική διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τον κλάδο της αγροδιατροφής, όχι μόνο εξασφαλίζει η διάθεση της τοπικής παραγωγής, αλλά μπορεί να καταστήσει το ελληνικό τουριστικό προϊόν πιο ανθεκτικό, ελκυστικό και βιώσιμο, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα οφέλη του μπορούν να διαχυθούν πιο αποτελεσματικά στην ευρύτερη οικονομία.

Η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα είναι πλέον στο προσκήνιο παγκοσμίως. Το 2016, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ιδρύεται το εκκολαπτήριο επιχειρηματικών ιδεών Heraklion HUB, ακολουθώντας τις επιχειρηματικές ανάγκες και τις διεθνείς τάσεις.  Ο ρόλος του Hub είναι να παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες και κατάλληλους χώρους με σκοπό να δημιουργήσει ένα μοναδικό οικοσύστημα για επιχειρηματική καινοτομία.

Το 2017 σχεδιάζεται και υλοποιείται η δικτυακή πλατφόρμα προβολής των επιχειρήσεων μελών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου  -  CRETACOM, την οποία ο φορέας μας δημιούργησε  για τη δωρεάν προβολή των επιχειρήσεων μελών του και σήμερα συμμετέχουν χιλιάδες τοπικές επιχειρήσεις.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια το Επιμελητήριο Ηρακλείου επενδύει σταθερά στη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών και clusters που αποτελούνται από συσχετιζόμενες επιχειρήσεις και αφορούν νευραλγικούς κλάδους της Κρήτης  όπως είναι η τυροκομία, η οινοποιία η ελαιοκομία κλπ.  Με αυτό τον τρόπο γεφυρώνουμε τα χωρικά, επιχειρηματικά και λειτουργικά κενά και να δημιουργούμε προστιθέμενη αξία τόσο στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις όσο και στο κοινό προϊόν.

Έτσι γινόμαστε ο θεμέλιος λίθος για τη δημιουργία του Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου και του Δίκτυο Κρητικού  Ελαιόλαδου ενώ το 2018 οργανώνεται από το φορέα μας η πρωτοβουλία της δημιουργίας ενός  Συνεργατικού δικτύου για την προώθηση των παραδοσιακών τυριών που παράγονται στην Κρήτη, το  Cluster του Κρητικού Τυριού στο οποίο  συμμετέχουν τυροκόμοι απ΄ όλη την Κρήτη. Το δίκτυο «ΚΡΗΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ» είναι μία πρόταση για τη διάδοση και ανάδειξη της Κρητικής ποιότητας και παράδοσης με την επιλογή αυθεντικών κρητικών προϊόντων με κοινή σήμανση και ενιαία ποιότητα με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ισχυρού ονόματος.

Και δε σταματάμε εκεί. Βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν υφίσταται.  Ως απάντηση λοιπόν στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση, το 2021 συστήνεται η Ενεργειακή Κοινότητα «ΗΡΑ-ΦΩΣ», μια πρωτοβουλία που θα οδηγήσει στην αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το Επιμελητήριό μας και οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν, σύντομα θα βρεθούν ένα βήμα πιο κοντά στο να λαμβάνουν φθηνή, καθαρή ενέργεια μέσα από αυτό το εγχείρημα ενώ θα αξιοποιηθεί έτι περαιτέρω και ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, των ακίνητο των τεχνικών σχολών.

Το 2022 (μετά από προσπάθειες μιας δεκαετίας τουλάχιστον) οικοδομείται το κτιριακό συγκρότημα στην οδό 1866 και δημιουργείτε μια αγορά που μέσα φιλοξενεί καταστήματα αφιερωμένα στην κρητική διατροφή και την αυθεντική λαϊκή τέχνη, άμεσα προσαρμοσμένα στον χαρακτήρα της παλιάς αγοράς του Ηρακλείου. Καταστήματα αφιερωμένα στο λάδι, στο κρασί, στο κρητικό παξιμάδι ή στα αριστουργήματα της Κρητικής λαϊκής τέχνης.

Το 2023, πάλι μετά από προσπάθειες μιας δεκαετίας, αδειοδοτείται το Καταδυτικό Πάρκο στη θαλάσσια περιοχή Σταλίδας –το δεύτερο στην Ελλάδα - με στόχο την αναβάθμιση του Κρητικού τουριστικού προϊόντος. Μια αυτονόητη προτεραιότητα στην οποία έχει επενδύσει το Επιμελητήριο Ηρακλείου. Η βασική ιδέα είναι ότι ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί έναν τομέα του τουρισμού ιδιαίτερα ποιοτικό και επικερδή, ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι η δημιουργία και ανάπτυξη ενός δικτύου Καταδυτικών Πάρκων θεωρείται σήμερα μία αναγκαιότητα για την τουριστική αξιοποίηση του Κρητικού Bυθού.

Τέλος, πρέπει να ειπωθεί ότι σε κάθε στιγμή της διαδρομής του το Επιμελητήριο Ηρακλείου παράλληλα με την στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν υστέρησε ποτέ σε κοινωνική προσφορά και δράση. Όπως η δωρεά κλινών ΜΕΘ κατά την πανδημία, η στήριξη των πληγέντων σε φυσικές καταστροφές κ.α.

Φίλες και φίλοι

Μέσα σε αυτό τον αιώνα, πυξίδα και κεντροβαρικό σημείο στον προγραμματισμό μας, ήταν να μετασχηματίσουμε το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε ένα υψηλού επιπέδου μηχανισμό στήριξης και ανάδειξης της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας, της καινοτομίας και γενικότερα της ανάπτυξης. Ενδυναμώσαμε με θέσεις και προτάσεις το κύρος μας στην Ελληνική Πολιτεία. Χτίσαμε τη στρατηγική μας συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους σε όλη την Κρήτη και την Ελλάδα. Επενδύσαμε σε ανθρώπους και εξοπλισμό, κτίζοντας οι ίδιοι το μέλλον του Επιμελητηριακού Θεσμού.   

Και έτσι φτάσαμε στο σήμερα, και το Επιμελητήριο μας, αποτελεί ένα δυναμικό εκπρόσωπο του επιχειρηματικού κόσμου του Ηρακλείου, με αναγνωρισμένο από όλη τη χώρα έργο. Που υπηρετεί με συνέπεια το ρόλο του θεσμοθετημένου συμβούλου της Πολιτείας, στηρίζοντας με σαφείς και τεκμηριωμένες θέσεις, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Σήμερα λοιπόν είμαστε μπροστά σε ένα κατώφλι.

Τόσο εμείς όσο και η χώρα, βρίσκεται χρονικά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό κατώφλι.  Μπροστά μας είναι μια δεκαετία υψηλών προκλήσεων για την αγορά και για την κοινωνία. Σε εθνικό επίπεδο οι ρυθμοί ανάπτυξης έρχονται σε αντίθεση με τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία, την ακρίβεια, το υψηλό ενεργειακό κόστος και τα αυξημένα επιτόκια.

Επίσης η διεθνής συγκυρία μας εκπλήσσει δυσάρεστα. Στο διεθνές σκηνικό είναι σε εξέλιξη δύο μεγάλοι καταστροφικοί πόλεμοι, στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας, που βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο, χωρίς ορατό τέλος και με μονίμως πιθανό τον κίνδυνο διάχυσης. Στις νέες προκλήσεις έρχονται να προστεθούν μια σειρά από καινοφανή προβλήματα -όπως η ραγδαία και ακόμη εκτός συνολικού ρυθμιστικού πλαισίου εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης- και το σπιράλ χρέους και η απειλή της ύφεσης. Η εκτίναξη του κόστους ζωής και η κοινωνική αστάθεια. Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών λόγω πολέμων, κρίσεων, αλλά πλέον και της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής. Ένας νέος ανταγωνισμός υπερδυνάμεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, και την έντονη φημολογία περί έναρξης ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, ανάμεσα στις ΗΠΑ (και τους Δυτικούς συμμάχους τους) και στην Κίνα (και τους εκ των πραγμάτων συμμάχους της, Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα), καθώς και τις αυξανόμενες προστριβές ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα αναφορικά με την Ταϊβάν.

Από τις πανδημίες και την κλιματική αλλαγή έως την απειλή για τις θέσεις εργασίας που μπορεί να συνιστά η τεχνητή νοημοσύνη, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά από απειλές που πρέπει να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

Καθώς λοιπόν το Επιμελητήριο Ηρακλείου εισέρχεται στο δεύτερο αιώνα του, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ούτε και η επόμενη δεκαετία θα είναι «βόλτα στο πάρκο» τόσο για μας, όσο και για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα.  

Ωστόσο, σε αυτό το δύσκολο και σύνθετο περιβάλλον και με αυτά τα δεδομένα το Επιμελητήριο Ηρακλείου έχει εκπονήσει τον δικό του αναπτυξιακό σχεδιασμό, και τον υλοποίει με δημιουργικότητα και αφοσίωση.

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή της ιστορίας, είμαστε έτοιμοι.

Έχουμε χτίσει έναν θεσμό με κύρος, με ρόλο και υπεύθυνη συμμετοχή στην προσπάθεια για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας.

Έχουμε δημιουργήσει τις δομές εκείνες που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Δομές και μηχανισμούς απόλυτα προσαρμοσμένους στη σύγχρονη κρητική επιχείρηση, που θα προσφέρουν ένα μείγμα διορατικών στρατηγικών και πρακτικών λύσεων για την πλοήγηση στο παγκόσμιο επιχειρηματικό τοπίο και σε όλα αυτά που έρχονται.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

100 χρόνια Επιμελητήριο Ηρακλείου!

Μέσα σε μια χώρα καθημαγμένη, από ένα παγκόσμιο πόλεμο και δυο βαλκανικούς, λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή και ταυτόχρονα σχεδόν με την Μικρασιατική καταστροφή, κάποιοι πρωτοπόροι επιχειρηματίες στο Νομό μας οραματίστηκαν κάτι διαφορετικό. Αναγνώρισαν ότι το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα απαιτεί συλλογικότητες για να μεγαλώσει και να αποδώσει καρπούς. Απαιτεί συνεργασίες και γέφυρες, την αφομοίωση της αλλαγής και την εισαγωγή καινοτομιών μέσα από μια ενιαία ομπρέλα.

Όπως παρατήρησε κάποτε ο Γάλλος συγγραφέας Ανατόλ Φρανς: «Για να επιτύχουμε σπουδαία πράγματα δεν πρέπει μόνο να ενεργούμε, αλλά και να ονειρευόμαστε. Όχι μόνο να σχεδιάζουμε, αλλά και να πιστεύουμε».

 

Τα πρώτα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου έδειξαν πόσο επιτυχημένο μπορεί να είναι ένα όνειρο.

Το Επιμελητήριό μας σήμερα αντικατοπτρίζει το όραμα εκείνων που οραματίστηκαν ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον για μια επιχειρηματική κοινότητα υγιή και εύρωστη που συνεργάζεται και απολαμβάνει από κοινού ανάπτυξη και ευημερία.

Το Επιμελητήριο ήταν σε όλη αυτή την εκατονταετή διαδρομή ένας από τους κινητήριους μοχλούς της τοπικής ανάπτυξης.  Και τούτο διότι όλοι εμείς στο Επιμελητήριο Ηρακλείου μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για ένα Επιμελητήριο υψηλών προδιαγραφών που βρίσκεται στην πρωτοπορία και λειτουργεί ως αποτελεσματικός σύμβουλος για τα μέλη του.

 

Ένα φορέα δηλαδή με ιστορία, με εξαιρετικό παρόν και λαμπρό μέλλον.

Το Δεκέμβριο του 1925 ο πρώτος Διευθυντής του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Ν. Μεταξάς έγραφε στο Δελτίο του Επιμελητηρίου: «Το εμπόριον είναι η παραστατικωτέρα έκφανσις του πολιτισμού και της προόδου […] όπως ο πολιτισμός βασίζεται επί της αμοιβαιότητος και της αλληλεγγύης, ούτω και το εμπόριον δέον να εδράζεται επί βάσεων αναλόγων…». Σκέψεις που ως σήμερα διατηρούν ακλόνητη τη θεωρητική τους βαρύτητα και τον επικαιρικό τους χαρακτήρα, απόλυτα ταυτιζόμενες με τη στοχοθεσία και τις γενικότερες επιδιώξεις του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Έτσι, καθώς ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, η δράση μας αποδεικνύει την πεποίθηση πως σ' έναν κόσμο αβεβαιότητας, όταν η επιχειρηματικότητα τολμά και συνεργάζεται, σημειώνει αποτελέσματα. Επιβεβαιώνει τον διακαή πόθο να οικοδομήσουμε κάτι καλύτερο - ένα καλύτερο μέλλον.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!