Το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Κρήτης διοργανώνει πρωτοποριακό συνέδριο με θέμα «Κρητική Γη, Αειφόρος Ανάπτυξη: Χτίζοντας Ανθεκτικά Οικοσυστήματα Αγροδιατροφής για το Μέλλον» στις 29 και 30 Μαρτίου 2025, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ) στις Γούρνες.
Το διήμερο συνέδριο-ορόσημο για την κρητική αγροδιατροφή φέρνει για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι πάνω από 50 κορυφαίους ομιλητές – πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, παραδοσιακούς παραγωγούς και νεοφυείς επιχειρηματίες – με στόχο τη γεφύρωση της χιλιετούς παράδοσης με την τεχνολογική καινοτομία.
«Η Κρήτη διαθέτει όλα τα εφόδια για να γίνει παγκόσμιο κέντρο καινοτομίας στην αειφόρο αγροδιατροφή. Χρειαζόμαστε διασύνδεση της γνώσης με δυναμικά δίκτυα που μπορούν να την μετατρέψουν σε πράξη», δηλώνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Βαγγέλης Καρκανάκης.
Το συνέδριο διαρθρώνεται σε έξι θεματικές ενότητες που αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις:
•Εξωστρέφεια & Ανάπτυξη Διεθνών Αγορών
•Έρευνα, Καινοτομία & Αειφορία
•Ποιότητα, Ταυτότητα & Βιωσιμότητα
•Παραδοσιακά Προϊόντα & Σύγχρονη Επιχειρηματικότητα
•Συμβολή Τοπικών Προϊόντων στην Τουριστική Εμπειρία
•Ενίσχυση της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας
Παράλληλα, θα παρουσιαστούν καινοτόμες εφαρμογές που ήδη αναπτύσσονται στην Κρήτη, όπως συστήματα ιχνηλασιμότητας προϊόντων, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στην αγροτική παραγωγή, πρωτοποριακά συνεταιριστικά σχήματα και πρωτοβουλίες γαστρονομικού τουρισμού.
Δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα της εκδήλωσης ΕΔΩ:
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
"Κρητική Γη, Αειφόρος Ανάπτυξη: Χτίζοντας Ανθεκτικά Οικοσυστήματα Αγροδιατροφής για το Μέλλον"
ΣΑΒΒΑΤΟ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025
Τοποθεσία: διεθνές εκθεσιακό κέντρο Κρήτης
10:30 - 11:00 | Προσέλευση και εγγραφές
11:00 - 11:15 | Έναρξη Συνεδρίου
Βαγγέλης Καρκανάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου
● Ομιλία με θέμα: "Η κρητική αγροδιατροφή στο σταυροδρόμι της παράδοσης και της καινοτομίας: Προκλήσεις και ευκαιρίες για ένα ανθεκτικό μέλλον"
11:15- 12:15 | Στρογγυλό Τραπέζι: Τουρισμός και Βιώσιμη Γαστρονομία υπό το πρίσμα της Κλιματικής Αλλαγής
Συντονίστρια:
Ευγενία Στυλιανού, Στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης - Συντονίστρια Ομάδας Έργου του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Κρήτης
Συμμετέχοντες στο πάνελ:
● Αλίς Κοροβέση, Επικεφαλής Ομάδας Συντονισμού EU Climate Pact στην Ελλάδα, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΙΝΖΕΒ
● Σωτήρης Δ. Μπαμπαγιούρης: Πρόεδρος | SFDO-Sustainable Food Destination Organization
● Λευτέρης Σουλτάτος: ΣΕΦ, Πρεσβευτής της Ελληνικής Κουζίνας
● Γιάννης Αναστασάκης: Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Κινητικότητας της Περιφέρειας Κρήτης
● Κυριάκος Κώτσογλου: Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Κρήτης
Θέματα συζήτησης:
● Η συμβολή της βιώσιμης γαστρονομίας στην τουριστική εμπειρία
● Η ανάδειξη τοπικών προϊόντων και ενίσχυση της συνεργασίας με παραγωγούς
● Οι Ευρωπαϊκές στρατηγικές και καλές πρακτικές για έναν πιο πράσινο γαστρονομικό τουρισμό
● Η Κρήτη ως πρότυπο βιώσιμου γαστρονομικού προορισμού
12:15 - 13:00 | Στρογγυλό Τραπέζι: Οι Επιμελητηριακοί Φορείς ως Πυλώνες Ανάπτυξης της Κρητικής Αγροδιατροφής
Συντονιστής: Δρ Μιχάλης Καθαράκης Διευθυντής Τεχνικών Σχολών Επιμελητηρίου Ηρακλείου
Συμμετέχοντες:
● Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χανίων
● Γιώργος Γιακουμάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνης και Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης
● Θωμάς Χαριτάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λασιθίου
● Βαγγέλης Καρκανάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου
Θέματα συζήτησης:
● Η συνεργασία των επιμελητηρίων για την ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα της Κρήτης
● Τοπικές ιδιαιτερότητες και κοινές προκλήσεις στην ανάδειξη των κρητικών προϊόντων
● Καινοτόμες πρακτικές και επιτυχημένα παραδείγματα από κάθε περιφερειακή ενότητα
● Ο ρόλος των επιμελητηρίων στη διασύνδεση πρωτογενούς παραγωγής, μεταποίησης και τουρισμού
13:00 - 13:50 | Θεματική Ενότητα I: Εξωστρέφεια & Ανάπτυξη Διεθνών Αγορών
Συντονίστρια: Μαρία Πετράκη, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Εμποροβιομηχανικών και Επαγγελματοβιοτεχνικών Θεμάτων Επιμελητήριο Ηρακλείου
Συμμετέχοντες:
● Άλκης Καλαμπόκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης & Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων
● Γιώργος Καργάκης, Επιχειρηματίας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου
● Σπύρος Μπαλαντίνος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Διασύνδεσης Πρωτογενούς Τομέα με τον Τουρισμό στην Περιφέρεια Κρήτης
● Μιχάλης Βάμβουκας, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης
Θέματα συζήτησης:
● Συνεργατικές στρατηγικές για τη διείσδυση σε νέες αγορές
● Επιχειρηματικά μοντέλα και clusters για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
● Το ψηφιακό μάρκετινγκ ως μοχλός ανάπτυξης των κρητικών επιχειρήσεων αγροδιατροφής
● Πρακτικά εργαλεία υποστήριξης της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
● Διαπεριφερειακή συνεργασία για την ανάδειξη της κρητικής αγροδιατροφής
● Καινοτόμες στρατηγικές για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα
13:50 - 14:50 | Θεματική Ενότητα II: Έρευνα, Καινοτομία & Αειφορία στην Κρητική Αγροδιατροφή
Συντονιστής: Γιώργος Καραπιδάκης, Τεχνικός Σύμβουλος Επιμελητηρίου Ηρακλείου
Συμμετέχοντες:
● Μιχάλης Παυλίδης, Εσωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
● Νεκτάριος Βιδάκης, Α' Αντιπρόεδρος ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ & Καθηγητής ΕΛΜΕΠΑ
● Αντώνης Παπαδάκης, Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης
● Φίλιππος Βερβερίδης, Καθηγητής ΕΛΜΕΠΑ
● Γεώργιος Απλαδάς, Καθηγητής ΕΛΜΕΠΑ
Θέματα συζήτησης:
● Ο ρόλος της βιοτεχνολογίας στην ενίσχυση της αειφορίας των κρητικών προϊόντων
● Ψηφιακός μετασχηματισμός και ευφυής γεωργία στο κρητικό περιβάλλον
● Βιώσιμες πρακτικές στην υδατοκαλλιέργεια και τη διαχείριση υδάτινων πόρων
● Καινοτόμα εργαλεία για την προστασία και ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών των κρητικών προϊόντων
14:50 - 15:30 | Θεματική Ενότητα III: Πολιτικές & Όραμα για το Μέλλον
Συντονιστής: Βαγγέλης Καρκανάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου
Συμμετέχοντες:
● Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης
● Λευτέρης Αυγενάκης, τέως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
● Μάξιμος Σενετάκης, τέως Υφυπουργός Ανάπτυξης, Βουλευτής Ηρακλείου
● Χάρης Μαμουλάκης, Βουλευτής Ηρακλείου
● Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου
Θέματα συζήτησης:
● Εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
● Ο ρόλος των αγροδιατροφικών συμπράξεων στη δημιουργία ανθεκτικών τοπικών οικοσυστημάτων
● Χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα
● Διαμόρφωση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τον κρητικό αγροδιατροφικό τομέα
15:30 - 16:00 | Διαλογική συζήτηση με το ακροατήριο
ΚΥΡΙΑΚΗ, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025
11:00 - 11:15 | Προσέλευση και εγγραφές
11:15 - 12:00 | Θεματική Ενότητα ΙV: Ποιότητα, Ταυτότητα, Βιωσιμότητα & Εξαγωγές των Κρητικών Προϊόντων
Συντονιστής: Λευτέρης Ζερβός, οικονομολόγος, Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ
Συμμετέχοντες:
● Στέλιος Ζαχαριουδάκης, Πρόεδρος Δικτύου Οινοποιών Κρήτης
● Μανώλης Φραγκάκης, Πρόεδρος Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου
● Αλέκος Στεφανάκης, Πρώην πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ
● Δημήτρης Βλατάς, Μέλος του ΔΣ Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Διευθύνων Σύμβουλος ΚΟΡΩΝΗ Α.Ε.
Θέματα συζήτησης:
● Ασφάλεια τροφίμων ως προϋπόθεση για την αειφόρο ανάπτυξη
● Η αειφόρος κτηνοτροφία μπροστά στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής
● Το κρητικό κρασί και ελαιόλαδο ως πρεσβευτές της μεσογειακής διατροφής
● Συλλογικές δράσεις και στρατηγικές branding για την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας
12:00 - 12:45 | Θεματική Ενότητα V: Παραδοσιακά Προϊόντα & Σύγχρονη Επιχειρηματικότητα
Συντονιστής: Χάρης Ροδιτάκης, Πρόεδρος Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ
Συμμετέχοντες:
● Δρ. Αντώνιος Γυπάκης, αναπλ. Προϊστάμενος Δ/νσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Έρευνας και Καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ)
● Δράκος Μαραγκάκης, Επιχειρηματίας, AGORA STORES, Μέλος Δ.Σ Επιμελητηρίου Ηρακλείου
● Γιώργος Ανδρεαδάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης
● Αναστάσιος (Τάσος) Παπαδάκης, Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης
● Μάριος Κυρλάκης, ΣΕΦ, εκπαιδευτής ΙΣΑΕΚ Επιμελητηρίου Ηρακλείου
Θέματα συζήτησης:
● Επανεφευρίσκοντας παραδοσιακά προϊόντα για σύγχρονες αγορές (χαρούπι, ξηροί καρποί)
● Γυναικεία επιχειρηματικότητα στον αγροδιατροφικό τομέα
● Γαστρονομία ως καταλύτης για την ανάδειξη τοπικών προϊόντων
● Κρήτη - Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026: Ευκαιρίες και προκλήσεις
12:45 - 13:25 | Θεματική Ενότητα VI: Η Συμβολή των Τοπικών Αγροδιατροφικών Προϊόντων στην Ενίσχυση της Τουριστικής Εμπειρίας
Συντονιστής: Πάρης Τζόρβας, Επιχειρηματίας, Οικον. Επόπτης Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικ. Αυτοκ/των Αν. Κρήτης «ΗΝΙΟΧΟΣ»
Συμμετέχοντες:
● Νίκος Χαλκιαδάκης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ανατ. Κρήτης
● Γιώργος Πελεκανάκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων
● Γιώργος Χριστοδουλάκης, Πρόεδρος Ένωσης Τουρ. Καταλυμάτων Αν. Κρήτης "Η Φιλοξενία"
● Κώστας Κουρκουνάκης, Επιχειρηματίας, μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Ηρακλείου
● Νίκος Μηλιαράκης, Στέλεχος Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ
Θέματα συζήτησης:
● Ο ρόλος των τοπικών προϊόντων στην ανάδειξη της τουριστικής ταυτότητας της Κρήτης
● Προκλήσεις και ευκαιρίες για τα μικρά καταλύματα στην προώθηση της κρητικής γαστρονομίας
● Τοπικά προϊόντα ως μέσο διαφοροποίησης της τουριστικής εμπειρίας
● Συνέργειες μεταξύ τουριστικών και αγροδιατροφικών επιχειρήσεων
13:25 - 15:25 | Θεματική Ενότητα VII: Πρόγραμμα GAEA - Ενίσχυση της Πρόσβασης των Γυναικών στην Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα στον Αγροδιατροφικό Τομέα
Συντονίστρια: Δρ Άννα Δασκαλάκη, Πρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης
Συμμετέχοντες:
● Δρ. Μαρία Συμεωνίδου, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Γεωπόνος, Πιστοποιημένη Γεωργική Σύμβουλος, Υπεύθυνη Προγράμματος GAEA, Erasmus+
● Εβελίνα Μπάκιντα, επιχειρηματίας, Marketing, MSc | Founder THE OFFICE Evelina Bakinta, Cultural Business Development, BA | Founder Chic Greek Business European Studies, BA | Μέλος της ομάδας έργου EE - REGION OF CRETE, Πρόεδρος Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, Μέντορας στο Πρόγραμμα DEMETRA, Erasmus+
● Μάγδα Κατόπη, επιχειρηματίας, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων - μέντορας στο πρόγραμμα GAEA, Erasmus+
● Εύα Σημαιάκη, επιχειρηματίας, μέλος του ICC Hellas - Υποσυντονίστρια ομάδας εργασίας Αγροτικής εξέλιξης του ICC women Hellas
● Καλλιάνης Παναγιώτης, Οικονομολόγος, Στέλεχος Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Σύμβουλος Enterprise Europe Network, Εκπαιδευτής στο πρόγραμμα GAEA
Θέματα συζήτησης:
● Προγράμματα ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα
● Επιτυχημένα παραδείγματα γυναικείων επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό κλάδο
● Το πρόγραμμα GAEA και τα αποτελέσματά του στην Κρήτη
● Προκλήσεις και προοπτικές για τις γυναίκες επιχειρηματίες στον αγροδιατροφικό τομέα
14:25 - 15:25 | Διαλογική συζήτηση με το ακροατήριο & Κλείσιμο Ενότητας & Συνεδρίου
Οργανωτική Επιτροπή
Βαγγέλης Καρκανάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου
Κάτια Τζανάκη, Διευθύντρια Επιμελητηρίου Ηρακλείου
Δρ. Μιχάλης Καθαράκης, Διευθυντής Τεχνικών Σχολών Επιμελητηρίου Ηρακλείου