• 06/11/2023

ΙΤΑΛΙΑ: «Cyber Secure City», έργο του Δήμου του Μιλάνου και της Milan Smart City Alliance για θέματα κυβερνοασφάλειας

Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Μιλάνο της Ιταλίας, ενημέρωνει ότι με σκοπό την εκπαίδευση και την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα κυβερνοασφάλειας ξεκίνησε, από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, η λειτουργία της διαδικτυακής πύλης «Cyber Cyber Secure City», η χρήση της οποίας είναι δωρεάν και προσβάσιμη σε όλους. (https://cybersecurecity.it/ ). Η νέα πλατφόρμα γεννήθηκε από τη συνεργασία του Δήμου του Μιλάνου και της Milan Smart City Alliance, και αποτελεί πρωτοβουλία που προωθεί η Assolombarda (Ένωση βιομηχάνων Μιλάνου) μαζί με 12 ιδιωτικές εταιρείες.

Ειδικότερα, η «Cyber Cyber Secure City» απευθύνεται σε πολίτες (φοιτητές, επαγγελματίες και άτομα ακόμη και άνω των 65 ετών), επιχειρήσεις και ιδρύματα που ενδιαφέρονται να μάθουν για τις δυνατότητες και τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να προστατεύονται από διαδικτυακές απειλές και απάτες, να μάθουν περισσότερα για τις νέες τεχνολογίες, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να βελτιώσουν τις δικές τους. Η γνώση αποκτάται μέσω δωρεάν εκπαιδευτικών μαθημάτων που παρέχονται από την Accenture  τη Cisco, την Ecole, την Fastweb και την IBM για τη διάδοση της ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας πληροφορικής, με απλό και διαισθητικό τρόπο. Επιπλέον, η πύλη προσφέρει μαθήματα σε περισσότερες από 15 γλώσσες (μεταξύ των οποίων Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά και Κινέζικα) και παρέχει πρόσβαση στην απόκτηση εκπαιδευτικών μονάδων και πιστοποιήσεων.

Όπως δήλωσε η η Gioia Ghezzi, Αντιπρόεδρος της Assolombarda και Πρόεδρος της Συμμαχίας Smart City του Μιλάνου, η Cyber Secure City αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την επίτευξη μιάς όλο και πιο έξυπνης πόλης. Η πλατφόρμα είναι ανοιχτή σε όλους τους φορείς που επιθυμούν να συνεισφέρουν στο εν λόγω έργο στο μέλλον, παρέχοντας άλλο εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Επιπλέον, η ανταλλαγή δεξιοτήτων μεταξύ εταιρειών και πολιτών, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο, συμβάλλουν στο να γίνει η πόλη ακόμα πιο ασφαλής.

Επίσης, όπως ανέφερε η Layla Pavone, συντονίστρια του διοικητικού συμβουλίου για την τεχνολογική καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου του Μιλάνου, με το εν λόγω έργο επιχειρείται η δημιουργία μιας «Cyber εργαλειοθήκης» χρήσιμη για τους πολίτες που θέλουν να πλοηγούν πιο εύκολα στο διαδίκτυο, βοηθώντας τους παράλληλα να αποκτήσουν ολοένα και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση, ώστε να είναι σε θέση να αδράξουν όλες τις ευκαιρίες που τους προσφέρει το ψηφιακό περιβάλλον, ξεκινώντας από τις υπηρεσίες που προσφέρει η διοίκηση.

Επισημαίνεται ότι, από το 2020, ο Δήμος Μιλάνου έχει προωθήσει τη στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) σε θέματα έξυπνης και βιώσιμης ανάπτυξης της πόλης, μέσω του πειραματισμού και της υλοποίησης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την πόλη, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της. Εκτός της «Cyber Cyber Secure City», ο Δήμος του Μιλάνου και της Μητροπολιτικής Πόλης έχει συμμετάσχει σε ανάλογες πρωτοβουλίες σε διάφορους τομείς, όπως περιβάλλον και ενέργεια, βιώσιμη κινητικότητα και νέες μέθοδοι εργασίας, ψηφιοποίηση και χρήση των δεδομένων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.