Ιαπωνία: Διαδικασία Εισόδου για επιχειρηματίες στη χώρα / πηγή:O.E.Y

Το Γραφείο Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελλάδας στο Τόκυο μας ενημερώνει για τη διαδικασία έκδοσης βίζας για επιχειρηματίες που θέλουν να μεταβούν  στην Ιαπωνία για επαγγελματικούς λόγους. Η διαδικασία έχει ως εξής:

1) Ο οργανισμός υποδοχής που θα εδρεύει στην Ιαπωνία (π.χ. κάποια ιαπωνική εταιρεία που έχει απευθύνει πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους ή η Πρεσβεία της Ελλάδος) υποβάλει σχετική αίτηση μέσω του συστήματος “ERFS” του ιαπωνικού Υπουργείου Υγείας (https://entry.hco.mhlw.go.jp/ ).

2) Αφότου γίνει η αίτηση και εκδοθεί το αντίστοιχο πιστοποιητικό, αποστέλλεται στους ενδιαφερόμενους προκειμένου να το προσκομίσουν μαζί με τα υπόλοιπα απαιτούμενα (αίτηση για βίζα, φωτογραφία που θα συνοδεύει την αίτηση, διαβατήριο) για την έκδοση βίζας, στην Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Αθήνα. Παραθέτουμε το link του ιαπωνικού ΥΠΕΞ όπου βρίσκεται η φόρμα αίτησης για βίζα: https://www.mofa.go.jp/files/000124525.pdf

Κατόπιν έκδοσης της βίζας, ισχύουν τα ακόλουθα: 

1. 72 ώρες πριν την ώρα αναχώρησης της πτήσης, θα πρέπει να υποβληθούν σε PCR τεστ.

2. Όσοι έχουν κάνει και την τρίτη δόση εμβολιασμού (Moderna ή Pfizer) δεν υποβάλλονται σε καραντίνα.

3. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις (τα εμβόλια που αναγνωρίζει η Ιαπωνία είναι, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Janssen), υποβάλλονται σε 3μερη καραντίνα και την 3η ημέρα πρέπει υποβληθούν σε PCR τεστ σε πιστοποιημένα κέντρα (https://teachme.jp/111284/manuals/15029594 ) . 

Για όσους έχουν εμβολιαστεί, είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό εμβολιασμού από επίσημο κρατικό φορέα, στο οποίο θα αναγράφονται στα αγγλικά, το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, το όνομα/κατασκευαστής του εμβολίου, η ημερομηνία εμβολιασμού και ο αριθμός των δόσεων.   

Να σημειωθεί  ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν έως και την τρέχουσα περίοδο και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση τόσο εντός όσο και εκτός της Ιαπωνίας.